GJERPEN KIRKE

 

Denne meget gamle og ærværdige kirke er bygget av sten og var i sin oprindelige skikkelse indviet til apostlene Petrus og Paulus, hvorfor den i den katolske tid kaldtes «Petri ok Pauli kirkja á Gjerpini á Hofund». Den skal ifølge professor L. Dietrichsen [1] være ældre end 1250. Det er den visselig ogsaa, og kanske

ikke saa litet ældre, hvis der da ikke har været en endnu ældre kirke end den, som nu staar; ti der maa da vel være kommen kirke i Gjerpen likesaa tidlig som oppe i Øvre Telemarken, hvor Seljords kirke og vistnok ogsaa Kviteseids er meget ældre. Gjerpen kirke var vistnok oprindelig fylkeskirke for Grenafylke eller for det hele senere Bratsberg amt, likesom Gamle Akers kirke var det for hele Oslo sysle eller baade for Akerhus og Smaalenenes amter. Den findes ellers første gang nævnt i 1315 (Dipl. Norv. X, 12). M. F. Arndt antok, at i alle fald kirkens klokker maatte være saa gamle som fra Sverres tid eller den anden halvdel av det 12te aarh.

Efter hans tydning ved et besøk i Gjerpen i 1816 stod der paa den ene, i 1850 omstøpte klokke, med runebokstaver: «Ave Maria, gracia plena, Dominus tecum, benedicta sit in mulieribus, benedictus f(ructus) v(entris) tui» (d. e. den gamle katolske bøn til jomfru Maria, tat av engelens hilsen, Luk. 2), og med munkebokstaver fra 12te eller 13de aarh.: «Campana ista a Christo sit benedicta» (d. e. denne klokke være velsignet av Kristus). Paa den i 1818 omstøpte klokke stod med runebokstaver disse, fra Psalteret tagne ord: «Dextera Domini fecit virtutem, dextera Domini exaltavit me», og med munkebokstaver i en blanding av latin og oldnorsk: «S(an)ct(us) Petrus apostolus bleci os» (d. e.: den hellige apostel Peter velsigne os!) Paa de i 1902 omstøpte klokker stod, paa den ældre: «Me fecit Johan Bartholomæus Holtzmann, Hafniæ 1750. Deo soli gloria», og paa den yngre: «Mig støbte E. Rønning, Christiania 1781. Jeg er nye omstøbt og bekostet av Herman von Løvenskiold».

 

I 1901 hadde nemlig den daværende kirkeverge ingeniør J. Christie paa Lagmandsgaarden anmodet klokkestøper Olsen fra Nauen pr. Tønsberg om at undersøke de tre klokker, man da hadde i Gjerpens kirke, hvorav den største i længere tid hadde været sprukken og ubrukelig, mens de to andre, der var mindre, ikke stemte sammen og desuten var placert meget uheldig, saavel for ringningen, der nødvendiggjorde to mand, som i selve taarnet. Efter anstillet undersøkelse foreslog klokkestøperen, at den største av klokkerne omstøptes, og at den mindste solgtes, samt at der anskaffedes moderne ringeapparater, hvorved ringningen med begge klokker lettelig vilde kunne utføres av en mand. Heron blev da sluttet kontrakt, og den nye kirkeklokke, der er av 490 kg’s vegt, blev tat i bruk i juli 1902 sammen med de anskaffede ringeapparater.

 

Gjerpen kirke, der, som sagt, vistnok oprindelig var fylkeskirke, var ualmindelig rikt utstyret med jordegods og indtægter. For det første var nu dens sogneprest, ifølge dr. A. C. Bang, selvskreven provst og medlem av domkapitlet i Oslo; og til dette hans embede var der lagt en særskilt, stor indtægt, det saakaldte «Gjerpen provstedømmes jordegods», der ved reformationen utgjorde ikke mindre end 102 gaarder. Dernæst var ogsaa kirkens egen eiendom i jordegods og tiende ganske betydelig. Ifølge en av konferensraad Lars Benzen under Ode november 1734 i Kjøbenhavn utfærdiget nøiagtig fortegnelse over Gjerpen provstis og Gjerpen kirkes daværende gods eiet kirken i selve Gjerpen 10 gaarder, i Tjølling 1, i Eidanger 2, i Solum og Melum 3, i Hollen 2 og i Saude 1, tilsammen 19 gaarder. Provstigodset utgjorde ved den tid i Gjerpen 32 gaarder, i Slemdal 4, i Bamle 1, i Solum 5, i Hollen 2 og i Saude 1, tils. 45 gaarder. Hertil kom for kirkens vedkommende endnu Gjerpen prestegaard.[2]

 

Efter reformationen blev provstigodset av den danske konge benyttet til forskjellige, for kristendommens fremme mer eller mindre fjerntliggende avlønninger nede i Danmark og tilslut av Fredrik den tredje i 1666 solgt ganske fra til admiral Kort Adeler, der, som bekjendt, hørte hjemme paa disse kanter og allerede forut paa lignende vis var blit eier av Gimsø kloster med tilliggelser. Admiralen hadde tilgode 6 000 riksdaler av kongen, og overdragelsen av Gjerpen provstigods til ham som eiendom var nærmest en likvidation for denne gjæld.

 

Imidlertid kom kongen i ny gjæld til admiralen. Adeler hadde nemlig paa kongens vegne foretat indkjøp av to paa hollandsk indrettede kjøkkener med tilhørende kjøkkenredskaper til bruk, det ene paa Rosenborg slot, det andet paa Fredriksborg, og til dækkelse av dette Adelers nye tilgodehavende overlot Kristian den femte ham i 1673 ogsaa Gjerpen kirke med jus patronatus eller kaldsret og konge‑ og kirketienden med jordegods til 56 huders skyld, som i rentekammeret tilsammen beregnedes til en værdi av 1500 riksdaler. Admiralen selv døde et par aar senere, i 1675, hvorefter eiendommene gik over til hans bror amtmand i Bratsberg Nils Adeler. Amtmand Adelers brorsøn Henrik Adeler, der likeledes var amtmand i Bratsberg, overtok dem efter hans død. Da Henrik Adeler var død i 1718, gik eiendommene over til geheimeraad Fredrik Kristian Adeler. Efterat ogsaa han var avgaat ved døden, solgte hans arvinger konferenceraad Lars Benzen og etatsraaderne Fredrik, Theodorus og Kristian Lente Adeler, der alle hadde sine herregaarder i Danmark, ved et i Kjøbenhavn den 4de oktober 1735 utfærdiget skjøte alt, hvad Kort Adeler hadde avkjøpt kongen, til kancelliraad Herman Leopoldus. Kjøpesummen var da 6 600 riksdaler kurant. Gjennem sidstnævnte, der er stammefar for den Løvenskioldske familie, er de saa forblit i denne families eie frem til denne dag. Gjerpen kirke var i 1734 blit kjøpt av provst Alstrup i Bamle, hvis enke i 1739 solgte den til Laurits Bruun; av ham solgtes den igjen i 1750 til kaptein Bartholomæus Rasch, som i 1764 solgte kirken til sin svoger Herman Leopoldus Løvenskiold sammen med halvdelen av Fossum verk, hvorav Løvenskiold alt før eiet den anden halvpart.

 

Det til admiral Adeler utstedte skjøte av 23de juli 1673 opbevares endnu paa Fossum og er saalydende:

 

”Vi Christian den femte, av Guds naade konge til Danmark og Norge, de Venders og Goters, hertug udi Slesvig, Holsten, Stormarn og Ditmersken, greve udi Oldenburg og Delmenhorst, gjøre alle vitterligt:

 

At Vi for fuldkommen og nøiagtig betaling allernaadigst haver vendt, skjødet og avhændt, saa som Vi og nu hermed allernaadigst vender, skjøder og avhænder fra Os og Vore kongelige arve‑successorer udi regjeringen i formeldte Vores arve‑riger Danmark og Norge og til Vores generaladmiral Os elskelige hr. Cordt Adeler til Bratsberg og Gjemsø, ridder, jus patronatus til Gjerpen kirke udi Bratsberg amt i Vores rige Norge, som han og hans efterkommere skal have, nyde og beholde med lige og samme frihed, som Vi og fremfarne konger udi Danmark og Norge samme nydt og havt haver, og det saaledes, at han og de maa lade annamme og oppebære Vores og kirkens anpart tiende, samt have herligheden over prestegaarden og deigne‑bøllet (?) saavelsom al anden kirkens aarlige landskyld og indkomst, som av alders tid dertil ligget haver og tilligge bør, desligeste selv, hans arvinger og efterkommere at kalde preste og deigne til bemeldte Gjerpen kirke og kjendes Vi Os og Vores kongelige arvesuccessorer udi regjeringen aldeles ingen ydermere lod, del, ret eller rettighed at have udi eller til fornævnte jus patronatus eller des kirkes indkomst eller herlighed, som for bemeldt, efter denne dag i nogen maader, mens fornævnte kirkes jus patronatus at følge bemeldte herr Cordt Adeler, hans arvinger og efterkommere, som des rette patroner til evindelig arv og eiendom; men hvis (hvad) cathedraticum eller andre contributioner, som saadanne av Os avhændte kirker kan tilkomme at udgive, skal herefter som tilforn erlægges og betales; og skal de ikke være bemægtiget, presterne eller deignene av nogen deres indkomst udi nogen maade det ringeste eller noget at avkorte, av hvad som de hidindtil nydt og haft haver, mens de det at nyde efter ordinantsen, og ligesom de det nu nydt haver i alle maader, skal og fornævnte herr Cordt Adeler, hans arvinger og efterkommere kirken udav sin tiende og aarlige indkomst forsvarligen ved magt og lige at holde, saa som de ville vedsvare, og saafremt de samme jus patronatus ikke ville have forbrudt. Forbydende alle og enhver herimod, som foreskrevet staar, at hindre eller udi nogen maade forfang at gjøre, under vor hyldest og naade.

 

Givet paa Vores kongelige residents udi Kjøbenhavn den 23de juli anno 1673.

Christian.

Under Vort signet.”

(L. s.)

 

Ved dette salg hadde man imidlertid ganske glemt, at kongetienden av Gjerpen alt var bortgit til sognepresten i Skien, skjønt det ikke var mer end 10 aar, siden at sogneprest Madsen i 1663 hadde faat den hele kongetiende baade av Gjerpen og Solum. Den halve kongetiende av Gjerpen hadde Skiens sogneprest, paa grund av hans yderlig smaa indtægter, oppebaaret allerede fra 1582. Dette lønsbidrag til Skiens sogneprest, der i 1670 endog var stadfæstet som uforanderlig, kunde da ikke vel tages tilbake, men skulde herefter isteden ydes og indkræves av kirkerne i nedre Telemarken og Bamle efter en repartition eller fordeling, som blev approbert den 21de oktober 1679 av Nils Adeler. Dette var da ogsaa en maate at gjøre det godt igjen paa, saaledes at skjære remmer av anden mands hud, og det en saa fattig mand som de stakkels kirker! Det var vistnok kongens skam, som kunde tillate sig saadant; men Nils Adeler var det, som i 1678 hadde fundet paa denne utvei, hvorved det lykkedes familien at beholde sit uantastet. Denne nye utredsel for de nævnte kirker, 17 i tallet, berøvet dem næsten deres halve indtægt. Disse kirkers indtægt utgjorde nemlig i det hele 234 tønder 1/2 kvarter (havre), og derav gik de hundrede tønder væk for dem paa denne maate! Kongetienden av de to prestegjeld Gjerpen og Solum utgjorde nemlig tilsammen netop et hundrede tønder, hvorav 60 tønder 5 skjepper faldt paa Gjerpen og 39 tønder 3 skjepper paa Solum. Da nu kirkerne skulde sælges i 1723 og paa grund av denne reduktion i deres tiender maatte forutsættes at bli daarligere betalt, blev der av Fredrik den fjerde fattet den resolution, at saken skulde undergives generalprokurørens betænkning, idet man mente, at de Adelerske arvinger aarligen hadde unddrat 100 tønder havre fra ”kongens kirkers revenuer.” Betænkningen gik ut paa, at da avgiften hvilte ikke blot paa Gjerpen, men ogsaa paa Solum kirke, som tilhørte kongen, kunde de Adelerske arvinger ikke være pligtige til at utrede mere av de 100 tønder havre, end der faldt paa Gjerpen kirke, likesom de maatte være fri for at svare avgiften for den forløpne tid, da ingen tidligere paatale var skedd. I overensstemmelse hermed tilkjendegav rentekammeret i skrivelse av 11te december 1723, at Gjerpen kirke av de 100 tønder havre aarlig burde utrede 60 tønder 5 skjepper og Solum kirke de øvrige 39 tønder 3 skjepper, som skulde betales til fogden. I kraft herav har siden Gjerpen kirkes eiere, først Løvenskiold gjennem flere ætled og nu i det sidste halve aarhundrede Gjerpens kommune, utredet til staten det til 60.5/8 td. havre svarende pengebeløp, der var gaat over til en fast sum: 84 spd. 105 skil. eller omsat til de nuværende penge kr. 339,50. I henhold til lov av 14de juli 1897 er denne gamle kongetiende av Gjerpen kirke i 1903 blit indløst og indbetalt i statskassen med det 15‑dobbelte beløp: kr. 5 092,50. Saaledes lik da endelig baade kongen og de 17 kirker sit igjen! De 100 tønder havre blev i 1723, da kirkesalget foregik, solgt, som kongen tilhørende, for tilsammen 1702 riksdaler 13 skilling. Sognepresten i Skien fik fra samme aar som erstatning ”kongens anparttiende av Solums kirke”, hvilket beneficium dog skulde ophøre med den daværende sogneprest Ivar Hesselbergs avgang. Allikevel blev det ved kngl. res. av 20de juni 1738, da Skien igjen deltes i to sognekald, Skien og Solum, bestemt, at Solum kirkes kongetiende fremdeles skulde følge Skiens sogneprest; men ved reskript av 30te mars 1810 blev dette igjen forandret, og tienden git Solums og Melums fattig‑ og skolevæsen. [3]

 

Den 16de juni 1855 besluttet Gjerpens herredsstyre at indkjøpe Gjerpen kirke, i hvilken hensigt der blev optat et laan av Oplysningsvæsenets fond paa 4 000 spd., som skulde forrentes med 6 % og tilbakebetales i 28 aar. Man fik dog kirken overlatt for en billigere pris, om maaske paa andre vilkaar end oprindelig tænkt; ti høiesteretsassessor Otto Løvenskiold og kammerherre Herman Løvenskiold solgte, som arvetagere av Fossum gods efter deres far, gamle statholder Løvenskiold, ved skjøte av 26de januar 1856 Gjerpen kirke til Gjerpens kommune med de samme tilliggende forpligtelser og rettigheter, med kongetiende og kirketiende, med de kirken tilhørende kar og øvrige løsøre samt med alle forefaldende utgifter og indtægter, for 2 800 speciedaler, hvorimot de beholdt alt det kirken tilliggende betydelige jordegods, hvorav en større del endnu er i familiens eie, men adskillig ogsaa efterhaand avhændet og bortsolgt.[4] Kirketienden, der saaledes var det eneste av kirkens eiendomme, der medfulgte ved dens overdragelse til kommunen, utgjør tilsammen kr. 884,60. Den hviler væsentlig paa jord inden prestegjeldet og erlægges nu ved gaardenes sterke deling for det meste med ganske smaa beløp, ned til 10 og 20 øre. Den oplægges til et kirkefond, og der skal fortsættes dermed, til et beløp, stort kr. 13 269,00 er naadd.

 

Med hensyn til kirkens tidligere indtægt av fæstede stoler kan eksempelvis inerkes efter de gamle kirkeregnskaper:

I 1782 bortfæstedes en kirkestol til prokurator Peder Rougivedt som eier og beboer av øvre Sem. Han fik fæstet frit, efter selv med 30 riksdalers utgift at ha bekostet pulpituret. I 1811 fæstedes til Kristian Monrad som eier av Frogner den av avgangne Joachim Adtzleff tidligere benyttede stol mot en aarlig avgift av et kvarter byg at betale efter kapitelstakst. I 1813 fæstedes avgangne kammerherre Fredrik Georg Adelers stol til raadmand og ridder av Dannebrog Nils Aall paa søndre Brække mot en avgift av 2 riksdaler dansk kurant eller 1/4 td. byg efter kapitulstakst, saa længe han eiet og brukte Brække gaard. Samme aar fik mad. Brangstrup efter hendes mands død ret til at benytte hans stol «næst ved orglets østre side» mot 1 kvarter byg og mot, at amtsfuldmægtig Resch og tømmerfoged Lars Bärnholdt beholdt fri adgang til plads i samme stol. I 1815 leiet Hans Gasman og Kristian Eckstorm den tidligere av prokurator Brangstrup benyttede stol mot en aarlig avgift av 1 kvarter byg, betalt efter kapitulstakst. I 1825 leiet Andreas Blom paa lille Gjerpen (Lagmandsgaarden) det mad. Rougtvedt tidligere tilhørende pulpiturstolested mot en aarlig avgift av 2 species.

 

Av en ganske interessant skrivelse fra stiftamtmand Adeler, datert Gimsø kloster 16de juni 1791, til kammerherre Løvenskiold, «herre til Fossum», angaaende strid om en kirkestol i Gjerpen kirke, hitsættes begyndelsen:

 

«En sand høiagtelse for Deres Høivelbaarenhed, forened med følelse av erkjendtlighed for det venskab, De altid har givet mig prøver paa, er aarsag udi, jeg idelig har søgt at stede mine forpagtere eller bønder paa Bratsberg og Follaug udi rolighed ved den fornærmelse, de tror at være sked ved, at bønderne fra Hauen, Løberg og Ballestad tilegne sig rettighed at tage sæde i den stol i Gjerpens kirke, der fra Arilds tid har tilhørt Bratsberg og Follaug ganske alene. Disse udvedkommende (sic) bønders dristighed er endog gaaet saa vidt, at deres koner og døtre har været nogle gange ved anledning av den store mængde mennesker, der ved visse høitideligheder har søgt kirken, at udstøde mine bønders koner. Disse sidste, som ganske herved opbragt, ville ei unde deres mænder (sic) eller mig rolighed, førend de erholder deres stolested ufornærmet av andre. Kjønnet, opbragt, veed Deres Høivelbaarenhed, er vanskelig at stille, da de altid vil have deres krig frem» o. s. v.

Gjerpen kirke efter tegning fra 1871
av Anna Munch, født Benjaminsen

 

Den gamle enskibede kirke med de svære kistemurer og de dype vindusnischer og alt skramlet av pladsoptagende familiestoler, og som nu ogsaa tiltrængte ganske betydelige reparationer, begyndte mer og mer at føles baade utidsmæssig og for liten.[5] Fra midten av forrige aarhundrede blev der da en tid ført mange forhandlinger, der dreiet sig, om man enten skulde rive den gamle kirke ned aldeles, da den ogsaa hadde en mindre bekvem beliggenhet for en større del av menigheten, eller om man ikke i hvert fald burde sløife den som kirke. I saa fald vilde man erstatte den med to nye kirker, en længere nord, paa Hjønnevald, og en længere syd paa Ballestad. Daværende amtmand Aall, som var bosat paa Ekeli i ytre Gjerpen og var en meget flittig kirkegjænger, og det i bokstaveligste forstand, interesserte sig meget for denne plan; men enden blev dog, at man besluttet sig til at beholde og at utvide og restaurere den gamle kirke; den var for ærværdig og for kjær. Ved kngl. resolution av 14de februar 1871 blev dette tillatt, og det betydelige ombygningsarbeide sat igang efter en av Chr. Christie, arkitekten ved domkirkens restauration i Trondhjem, levert tegning. Ombygningen begyndte i juli 1871 og fuldførtes til paaske 1873, da kirken igjen toges i bruk palmesøndag. Al den gamle indredning var da tat bort og rummet utvidet ved to store sideskib, der støttedes av svære granitsøiler. Likeledes var der opført et høit, spidst taarn istedenfor det gamle, kuppelformede, der forresten ikke var ældre end fra ottiaarene i det 18de aarhundrede. Kirkens daværende eier, Herman Løvenskiold, hadde nemlig i aarene 1781‑1782 utvidet kirken i dens vestlige ende med ny indgang og nyt taarn, hvad endnu kan sees av en inskription over den egentlige indgang til kirken. Likeledes hadde den samme Løvenskiold aaret forut i 1780, ombyttet blytaket paa kirken med «et godt og forsvarligt stentag».

 

Kirken fik ved denne store restauration ny daabsfunt av huggen granit. Daabsfatet derimot, som er av drevet messing med adskillige allegoriske figurer, er neppe under 300 aar gammelt og vistnok av betydelig antikvarisk værd. Av stort antikvarisk værd er ogsaa de to massive alterlysestaker av messing, skjænket kirken i 1643 av daværende lensmand i Bratsberg Ove Giedde (død som riksadmiral i Danmark i 1660) og hans hustru Dorothea Urne. Egtefællernes navn: O. G. D. U. med aarstal er paaført stakerne. Aaret før hadde Giedde git et par lignende, men meget mindre alterstaker til Kviteseid ældgamle kirke. Alterkalk, forgyldt disk samt brødæske av drevet arbeide, alt av sølv, er ogsaa ældre, men neppe noget synderlig gammelt arbeide. En stor, vakker vinkande av sølv, som kirken hittil hadde manglet, var blit den foræret av provst Fredrik Rode, da han i 1854 skulde forlate Gjerpen for at overta sit nye embede som stiftsprovst i Kristiania. Rode har likeledes foræret kirken sit oljemalede portræt i legemsstørrelse og forgyldt ramme, et udmerket billede. I 1906 foræret biskop Skaars barn kirken et oljemaleri av sin far. Det er malet efter fotograli av Gabriel Kielland i Trondhjem. Det er av de moderne kladdemalerier og kan visselig heller ikke i kunstnerisk værd sammenstilles med Rodes billede. Forøvrig er der nu til kirken anskaffet billeder av alle Gjerpens sogneprester i det sidste hundrede aar. Fra en ældre tid har intet billede av prester været at opdrive. En ny, vakker altertavle, forestillende Frelseren, malet av Chr. Brun og indkjøpt for 1200 kroner (300 speciedaler), blev i 1813 skjænket kirken av de tre mænd: amtmand Aall, dispascheur Møller og skibsreder Flørenæss, alle bosittende i ytre Gjerpen. [6] En fin alterduk er foræret kirken av fru kammerherreinde Hannah Løvenskiold. Kirken har to messehagler, den ene ældre og simplere, til almindelig søndagsbruk, og en anden nyere og kostbarere til bruk paa de store høitider. Alteret selv er likesom prædikestolen og alterringen gulmalet og temmelig tarvelig; men der vil forhaabentlig snart bli en forandring deri. Kirkens gamle prædikestol m. m. har fundet sin plads i museets kirke paa Brække.

Gjerpen kirkes kor

 

I 1804 fik kirken orgel, «den første og eneste paa landet i egn og amt». Aaret efter, 7/8 1805, oprettedes fast organistpost med kancelliets approbation av det fra provst Blom og flere indsendte forslag. 1/11 1809 beskikkedes Peder Christophersen av kirkeeier Løvenskiold til organist. I sin tale, da orgelet første gang toges i bruk, gir Blom menigheten følgende vink om den rette sangmaate: ”Al behagelighed i sang og især i kirken beror”, siger han, ”paa, at en samlet menighed bruger maadelig stemme, da der altid er forskjel paa raab og sang. Man synger ikke”, siger han videre, ”for at vise sig og hæve sig, men for at blande andagts toner til aands opløftelse”.

 

Med hensyn til organistens avlønning gik provst Bloms med fleres forslag ut paa, at den skulde tilveiebringes derved, at hver kommunikant, naar han søkte sakramentet, skulde nedlægge i en bøsse 2 skilling til organisten. «Ingen skulde være tvungen til at give mere; men anledning skulde heller ikke være betaget nogen, som efter evne og gavmildhed finder for godt at gjøre ædelmodigt tillæg.» Denne ordning vedblev helt til 1866, da den endelig hævedes efter forslag av sogneprest Holter. Organisten fik nu en fast 1øn paa 50 spd. (200 kroner) av kommunekassen. Straks efter kirkens ombygning og utvidelse i syttiaarene fik kirken ogsaa et nyt og meget fuldkomnere orgel, bygget av orgelbygger Jensen i Trondhjem efter anordning av organist Ludvig M. Lindemann. Det toges i bruk 2den søndag efter Tref. 1874. Orgelet var for sin tid et meget godt orgel, der hadde kostet 1000 kroner, men blev efterhaanden noksaa ødelagt. I 1908 skjænket da kammerherre Løvenskiold og frue i anledning deres sølvbryllup kirken et nyt, udmerket godt orgel. Det blev efter komposition av organist Abraham Hvidsten i Skien levert av orgelbyggerne Olsen & Jørgensen, Kristiania. Det har 1416 piper, i alt et moderne utstyr, og koster omkring 10 000 kroner. Samtidig ombygget og utvidet kamrnerherren det galleri, hvorpaa orgelet er anbragt, og dette nye galleri blev, likesom selve orgelet, meget rikt utstyret. Det bæres av en række slanke søiler, hvorpaa alt, likesom ogsaa paa orgelet selv og galleriet, er holdt i hvitt og guld. Endvidere foretoges ved samme leilighet en forskjønnende ændring ved takhvælvingen, det vil sige ved det indre tak over orgelet, for at sikre dette mot ødelæggende væte. Videre blev kakelovnsnischerne smukt ommuret, tak og vægger ommalte, alt efter arkitekt Bødtkers tegninger og forslag til en samlet utgift av nye 10 000 kroner. For at skaffe det nye orgel en tilsvarende dygtig organist, forpligtet kammerherren sig for et tidsrum av 10 aar at yde et meget betydelig tilskud til hans avlønning, hvorved den av kommunen hittil fastsatte organistløn mer end tredobledes. Som organist ansattes den udmerket dygtige cand. philos. Olaf Hareide fra Kristiania. Det gamle orgel solgtes med kammerherrens samtykke av sognepresten til landhandler T. T. Skræi i Fyresdal for 1200 kroner, paa betingelse av at han skulde sætte det i fuld stand og forære det til hovedkirken i Fyresdal. Beløpet har sognepresten faat lov til at anvende til fri, videre utsmykning av kirken. Han har hittil anvendt en del til anskaffelse av billeder av presterækken, deriblandt store fotografier av de fra Gjerpen utgaaede biskoper, av hvem man ikke tidligere hadde billeder, samt en udmerket god malet kopi av et portræt av provst Edv. Munch, prest i Gjerpen 1813‑1884, professor P. A. Munchs far. Desuten er mindre beløp anvendt til oppudsning av seks høiryggede antike stoler og til anskaffelse av nogle finere tepper, deriblandt et vakkert gulvteppe indenfor alterringen. Det meste henstaar dog endnu ubrukt og samler renter i Gjerpens sparebank.

 

Indtil kirkens restauration i 1871 var der ved kirken indrettet to likkapeller, general Johan Arnolds paa østsiden, fra 1699, og verkseier Peter Børtings paa nordøstsiden, indrettet i 1701. Til vedlikehold av det Arnoldske likkapel blev paa skiftet efter generalen og frue utlagt det mellemste bruk i Løberg, som feltmarskalk H. J. Arnold, generalens søn, senere solgte for 300 riksdaler, der efter hans død, i 1759, blev utbetalt til sønnen geheimeraad J. F. Arnold, efter hvis død beløpet igjen skulde overleveres til nærmeste arving. Geheimeraad Arnold døde i 1785, og hans arvinger, der tilhørte den grevelige slegt Wedel Wedelsborg i Danmark, har vel ikke længer hat nogen interesse av vedlikeholdet, og summen er blit borte. [7] Gravkapellet er dog blit staaende og tilhører nu familien Løvenskiold paa Fossum. Der er blandt andre indsat statholder Løvenskiolds kiste, Eidsvoldsmanden. Kisten bares ut i døraapningen og bekransedes efter gudstjenesten 17de mai 1914. I dette kapel indsættes fremdeles efterkommere av statholderens familie paa Fossum. Det Børtingske kapel blev derimot ved restaurationen omdannet til et rum for daabsbarn. Samtlige øvrige kister fra begge kapeller samt en hel del, som hadde henstaat i kirkens kjeldere, deriblandt antagelig flere av Gjerpens gamle prester, blev nedsat i en stor fællesgrav like i nordøst for kirken, og der sover de nu dødens søvn side om side, store og smaa, de gamle patricierfamilier i Gjerpen fra det 17de og 18de aarhundrede. Flere av de ytre kister, der var forsynet med kostbare beslag og messingplater med lange inskriptioner, har nu faat sin plads i den likkjelder, som er forbundet med kirken i museet paa Brække. En mængde løse plater og beslag er ogsaa opstillet der. I 1899 lot kammerherre Leopold Løvenskiold denne store fællesgrav omgjærde med et jernstakit og satte op et eindommelig formet, langstrakt monument, forsynet paa vestsiden med navnene paa de her hvilende døde av den Arnoldske familie, generaler og andre høie militære, og paa østsiden med navnene paa verkseiere og godseiere av den Løvenskioldske familie. Av andre grave av almindelig interesse kan nævnes provst Bloms og hustrus grav, videre

Orgelgalleriet i Gjerpen kirke.

stadsfysikus Johannes Møllers fra Aakre, Borgestads gamle familiegravsted og biskop Skaars, alle beliggende mot kirkegaardens sydøstre hjørne. Alle disse gravsteder skal herefter bevares uten fæstefornyelse og vedlikeholdes av kirken. Endelig kan ogsaa merkes gaardbruker Gunnar Sems grav (han døde 24/2 1906), hvorpaa er reist en vældig bautasten, som bønder i Bratsberg har sat over Bratsberg landhusholdningsselskaps dygtige formand.

 

Et par høitstaaende personer, der ikke tilhørte Gjerpen, kom ved eiendommelige omstændigheter til ogsaa her at faa sit sidste hvilested, idet deres jordiske levninger indsattes i det Løvenskioldske gravkapel, nemlig grevinde Trampe og kammerherre Kaas, om hvem vi her i den anledning skal meddele følgende nærmere oplysninger.

 

Anna Dorothea Trampe, datter av høiesteretsjustitiarius Edvard Colbjørnsen, var 8/5 1808 i Kjøbenhavn blit gift med grev Fredrik Kristian Trampe. Denne hans unge hustru, der forøvrig var hans anden hustru, skulde reise efter ham til Trondhjem for derfra sammen med ham at seile til Island, hvor han var blit stiftamtmand eller stiftsbefalingsmand; men paa opreisen fra Danmark døde hun paa Brække i Bamle 13/10 1808. Derfra flyttedes hendes lik til Gjerpen og indsattes i det Løvenskioldske gravkapel 19/10. Hun var ved sin død kun 16.3/4 aar. Paa hendes kiste stod følgende inskription: «Herunder hviler Anna Dorothea Colbjørnsen, fød den 21de januari 1792, gift den 8de mai 1808 med Fredrik Christopher (?), greve av Trampe, kammerherre og stiftsbefalingsmand over Island. Død 13de oktober 1808.»

 

Kammerherre Georg Konrad Kaas, der var medlem av den for Norge utnævnte «regjeringskommission», omkom, som bekjendt, ved at det fartøi, hvormed han skulde reise op fra Danmark, forliste utenfor kysten ved Bamle. Hans lik blev senere gjenfundet og gjenkjendt og førtes ogsaa hit til indsættelse i det Løvenskioldske gravkapel, hvor det blev indsat 23/3 1809.

 

Saa vel mot øst som mot vest fra kirken er der fra kirkegaardsgjerdet en ganske ualmindelig vakker utsigt; kirken ligger nemlig saa høit og frit og dominerende, som man vil ha set paa billederne av den. Men den har av samme grund ogsaa flere ganger været utsat for ødelæggelser ved lynnedslag. Om et saadant voldsomt tordenveir, hvorunder kirken led betydelig skade, skriver provst Blom: «Den 26de juni 1797 indtraf ved et heftigt tordenveir og skarp lynild fra norden, at Gjerpens kirke blev beskadiget paa et par vinduer og begge sider paa taget i nærheden av taarnet. Henved et tusind blaa tagsten ere sønderslagne og nedkastede; bordtaget under samme er ligesaa søndersplittet. Noget av klædningen paa taarnet nede ved taget er splittet ligeledes. Av muren i vinduerne findes sten opveltet og adskillig smaat nedkastet av splinter, kalk og sten om og udi kirken». Det maa ha været en mandag; ti Blom tilføier: ”Tilfældet paa samme tid igaar vilde kostet mange menneskers liv”. Den 3dje august 1900 indtraf et lignende tilfælde. Det var en vakker solskinsdag, hvorunder der pludselig brøt løs et frygtelig uveir. Lynet slog red i taarnet og voldte en stor ødelæggelse paa det, som det kostet megen besvær at faa udbedret. Et fremmed turistselskap fra Bergen paa 3 herrer og 2 damer, hadde uheldigvis søkt sin tilflugt i svalgangen under taarnet, hvor flere av dem under et vældig skrald blev svimeslaat, men dog kom sig igjen efter en tids forløp og syntes ikke at ha lidt nogen varig men; den skræk, de utstod, glemmer de derimot neppe. Taarnet er nu forsynet med lynavleder. I vinterstormene kan det gaa haardt paa takstenen.

Gjerpen kirke sett fra vest

 

Gunnar Knudsen og hustru skjænket ved gavebrev, datert 5/7 1889, 4 000 kroner til et legat, hvis renter skal brukes ”til forskjønnelse av Gjerpen kirkes omgivelser”. Renterne er de sidste aar særlig brukt til træplantninger. En betydelig forskjønnelse av Gjerpen kirkes omgivelser var forøvrig alt tilveiebragt i 1886‑1887 ved den kostbare opmuring av indkjørslen til kirken og dennes beskyttelse med jernrækverk. Dette arbeide kom paa ikke mindre end kr. 1 453,43. Det var ogsaa grundlæggende for, hvad der senere kunde gjøres.

 

Da den gamle kirkegaard omkring kirken i tidens løp var blit rent for liten, blev der efter en hel del forhandlinger ved kngl. res. av 11/9 1839 tillagt den nuværende vestre kirkegaard, 3 maal stor, med en aarlig avgift av 1.1/2 spd. til sognepresten, der ogsaa forbeholdtes det paa den faldende hø. Der gjordes da ogsaa nogen forandring ved den gamle kirkegaard og navnlig ved den til kirken førende vei. Noget av det, som voldte vanskeligheter ved denne kirkegaardsutvidelse, var ogsaa hensynet til kirkeeierens specielle interesser. En merkelig uskik, som stod i forbindelse med kirkeeierens interesser, var blit temmelig almindelig ved denne tid eller mot slutten av 30‑aarene, nemlig at «mange søgte at tilsnige sig brugen av kirkeklokkerne til begravelser ved at lade disse udføre under sammenringningen» ! Sogneprest Rodes forbud herav foranlediget en del avisskriveri, hvori ogsaa statholderen blev indblandet som den, der i egenskap av kirkeeier hadde foranlediget sogneprestens forbud av denne uskik, der var et indgrep i kirkens rettighet. Men heller ikke denne kirkegaard var længe tilstrækkelig; ved kngl. res. av 30/11 1846 tillagdes yderligere 10 maal, den nuværende nedre kirkegaard, mot en aarlig avgift av 6 spd. til sognepresten foruten det paa den faldende hø.



[1] Se Norske Kirkebygninger.

[2] Kirken eiet saaledes i Gjerpen i ældre tid for en større eller mindre del: Rosvald, Erlings Venstøp, Rising nordre, Sem, Lundsaasen, Kreppa, Sneltvet, Løberg, Ballestad, Ris, Haugerød, Øvrum, Søli og vistnok endnu mere. En utførligere og nøiagtigere fremstilling herav vil anagelig med tiden foreligge fra kammerherre Løvenskiolds haand.

[3] Efter Helland, Bratsberg amt.

[4] Paa samme maate skjænket de et par aar senere ved gavebrev av 2/8 1858 Slemdals kommune Slemdals kirke.

[5] Om Gjerpen kirke ved denne tid heter det i Landstads efterlatte optegnelser paa universitetsbiblioteket:

   ”Gjerpen kirke, der nu med sit rødmalede taarn over de ærværdige mure og indre fylding av pulpiturer med malede vaabenskjolde, kun har fattigdom at opvise, har været en rigt doteret kirke, og allerede Snorre Sturlesøn omtaler den som en særdeles vel forsynet”. Den samme anførsel av Snorre har ogsaa klokker Svendsen, der tillike nævner kirken som fylkeskirke for Grena fylke. Bastian Svendsen, klokker ved Vor Frelsers kirke i Kristiania, har efterlatt sig en vidtløftig fremstilling i manuskript av geistlighetens historie i Akershus stift, d. e. de nuværende Kristiania og Hamar stifter.

[6] Sidstnævnte, Christen Krogh Flørenæss, var født 1809 i vestre Moland og døde paa Breidablik 10de juli 1892. Om de to andre vil der gives utførligere meddelelser senere paa sit sted.

[7] Se Personalia, manuskript i riksarkivet.

Forrige kapittelNeste kapittel