Angaaende Nedre Tellemarkens Sorenskriverie.

Fra Scheen til øverst at Tinds Hoved-Sogn Attraae er 10 Mile, mens Vejen som maae fares for at komme til Tinds Præstegield 13 Mile igiennem, Souland og Grands-Herrets Annexer fra Hitterdal, som tilhører Øvre Tellemarkens Sorenskriverie, saavidt beboet paa begge Sider af Nordsøe og Tindsøe, er fra 1/2 til 1.1/2 Miil uberegnet Skov og Fieldstrækningen imod andre Districter, samt Vest-Fiorden en Green af Tindsøen en Miil indtil Landet og Øst-Bøyden af Tinds Præstegield, der gaaer 2 Mile fra Tindsøe langs en trang Dal og Elv og modstøder Opdals Præstegield i Nummedal; Elven falder fra den store Fieldstrækning, hvor Vejen falder over til Bergens Stift. Dette Sorenskriverie modstøder Bamble Sorenskiverie ved Drangedal, Bamble og Gierpen Sogner; Nummedal og Sandsvær ved Sandsvær Roui og Opdal, og Øvre Tellemarkens ved Vinie, Hierdal, Sillejord og Hvidesøe; det indbefatter 6 Præstegield og 6 Tinglave, Solum med Porsgrund, Holden, Bøe, Seude, Hitterdal og Tind, som det sidste i Øvre Tellemarkens Fogderie. Af Tinds Præstegield henregnes en Strækning af de Gaarde Busnæs-Greenene kaldet, til Hierdal og Øvre Tellemarkens Fogderie; da samme endeel Aar forhen er taget fra Hierdals og tillagt Tinds Præstegield det Gejstlige, til meere Lættelse for Almuen; Saaledes er det og med det yderste af Hvidesøe, Flaaebøyden kaldet, som søger Lunde Kirke i Bøe Præstegield, mens i det Civile henhører til Øvre Tellemarken.

De almindelige Ting-Stæder ere:

For Solum paa Nænset, for Holden paa Yttre Bøe, for Bøe paa Funnemark, for Seude paa Søegaarde, for Hitterdal paa Nordre Sem, for Tind paa Jornsdal.

I forrige Aarhundrede skal Øvre og Nedre Tellemarken været inddeelt i 3de Sorenskriverier, hvor Tind, Hierdal og Hvidesøe skal have udgiort det man kaldet det Øvre Østfieldske; de øvrige 5 Sogner i Øvre Tellemarken, men i Vacancer før eller efter Hans Jespersen, blev det første henlagt de tvende Præstegielde Hvidesøe og Sillejord til det Vestfieldske, og de øvrige Toe Hierdal og Tind til det Nedre Tellemarkiske. Ved denne Inddeeling forblev det og 60 Aar ellere meere i nogle Sorenskriveres Tiid, indtil Bangs Død, da Sorenskriver Paus i Øvre Tellemarken fik Hierdal sig tillagt i Vacancens Tiid; Samme Tiid blev og Nedre Tellemarkens Sorenskriverie paalagt 100 Rigsdalers aarlig Pension til Bangs Enke, som nu betalt udi 25 Aar, da afgik og herfra Hierdals Præstegield med 3 store Annexer.

Sorenskriverne i dette Sorenskriverie.

Berthel Madsen|
Hans Brun
Hans Jespersen
Marcus Hansen, som døde 1718
Oluf Volstad
Conrad Grøtter, var forhen Material Skriver paa Kongsberg, blev Sorenskriver 1719, døde 1738.
Waldemar Bang, døde paa Ting-Reysen 1756.
Auditeur Engelhart, fra 1757 til 1774, og nu værende Sorenskriver hans Thomas Lange, som den 9de i Embedet den 21de April 1774 med aarlig Pension 150 Rigsdaler til Engelharts Enke og 100 Rigsdaler til Bangs Enke.

Auctionerne bleve 1771 henlagde til Sorenskriverierne i Øvre og Nedre Tellemarken,  imod at afgive det halve Sallarium til Kongens Cassa; Auctionerne laae forhen til Bamble Sorenskriverie.