NOGEN TREKK FRA
IBSEN-FAMILIENS LIV
I 1820- OG
30-ÅRENE.
AV
lektor Oskar Mosfjeld
![]() |
Knud
Ibsens håndskrift.
|
![]() |
Venstøp
på Ibsens tid.
Efter maleri på Fylkesmuseet, Skien |
En ligningsprotokoll fra 1828-35 gir oss beskjed om Ibsens økonomiske stilling i årene før misèren. De tre første skatteår av denne periode er han lignet efter er inntekt av 400 daler. I 1831-32 er inntekten steget til 500 daler, neste år er den 480, for så igjen å stige til 500. For skatteåret 1834-35 er inntekten satt til 350 daler, og året efter er Ibsen flyttet til Venstøp. Aret 1833-34 ser ut til å ha vært hans beste tid. Da er det bare 16 private skattydere som har en inntekt på høide med eller større enn hans.
Omkring midten av 1833 kjøper han Venstøp for 1650 daler.
Det er i det hele påfallende hvor sterkt byens økonomiske og offentlige liv for en hundre år tilbake var preget av kjøbmannsstandens innsats. Skatteligningen viser hvordan nesten alle større inntekter var samlet på forretningsfolkenes hender, og de forskjellige offentlige hverv tilfaller i de aller fleste tilfeller dem.
Om vi betrakter ligningen f. eks. for 1828-29, får vi et godt begrep om hvad forretningsstanden betydde for det gamle Skien. Av de 24 private skattydere som nevnte år tjente 400 daler eller mere, var 16 grosserere eller kjøbmenn. De var, foruten Knud Ibsen og madam Altenburg (enke efter en kjøbmann), følgende:
Didrich Cappelen, H. S. Borthig, Knud Blom, Chr. Blom, Jens Ørn, Nicolay Plesner, Lars Bärnholdt, Henrich Møller, Christopher Myhre, Realf Ording, Gregers Forbech, Jacob Boysen, Jørgen Thomsen, Peder Haraldsen.
En rekke av disse navn går i årene fremover stadig igjen i byens offentlige liv.
I våre dage har vi lett for å innbille oss at vi er mere skatteredne enn borgerne i den »gode, gamle tid.« Visstnok var skattøren rimelig i det gamle Skien, (en så pass pen inntekt som 400 daler medførte i almindelighet ca. 8 daler i skatt), men man bør ikke glemme at der var nokså mange skatter å utrede, foruten inntektsskatten f. eks. skorstensskatt, tomt- og haveskatt, fattigskatt, kirkeskatt, saugeskatt (for sagbrukseierne utover Broerne og ved Damfoss og Klosterfoss), skatt på brennevinsbrenning, -salg og -skjenkning.
Ligningsvesenets dokumenter for 1830-33 gir oss beskjed om hvad der blev betalt i avgift av brennevinsbrenneriene i denne tid efter loven av 13. september 1830. Avgiften var 45 skilling pr. potte og beregnet efter 4/5 parter av kjelenes innhold. Knud Ibsens brenneri på Lundetangen var byens største nest efter Johan Bloms. Ibsen hadde en brennevinskjele som tok 1003 potter, og for hvilken han betalte en avgift av vel 150 daler pr. halvår. Dertil kom at han betalte vel 29 daler pr. halvår for destillerkjelen, som tok 292 potter.
De par siste poster synes å angi at han har begynt å reparere gården nu da han skulde bo der for alvor. Venstøp var temmelig forfallen da Ibsen kjøpte den, eftersom den i lengere tid hadde stått ubebodd. Ibsen har betalt ydelsene med plankekjøring for verket og gammelt jern. I 1836-37 får han korn og kontanter mot å kjøre planker og malm. I april 1837 avsluttes mellemregnskapet. Muligens har Ibsen det år solgt gården med besetning og ikke lenger hatt anledning til å kjøre for verket. I tilfelle har han da inntil 1843 bodd til leie på sin tidligere eiendom.