Bli medlem av:    |   GrenlandÆttehistorielag    |   Norsk Slektshistorisk Forening   |  

APOTEKET
(Nr. 17-60)

Ved siden av I. H. Halvorsens gård, og skilt fra denne ved «Bekken», lå den gamle apotekergård, hjørnegården ut mot Torvet. Tomten var adskillig mindre enn Halvorsens, og gårdsbruket var lite. Inngangsdøren var fra Prinsens gate, og ikke på hjørnet som nu. Da hele Prinsenes gate ved reguleringen efter branden er rykket 7-8 meter mot vest, er apotektomten nu visstnok noget utvidet og større, og nu har den jo ikke sydfasade mot Torvet, idet de søndenfor liggende gårder (Kroghs, alias E. M. Olsens, og Melgaard-gården) nu danner en fortsettelse av Prinsens gates østside. Gården gav ikke et så anselig inntrykk som de andre gårdene på Torvet, men var ellers pen og minnet om soliditet og velstand. Især var inngangsdøren med dens utskjæringer meget vakker. Selve apoteket var naturligvis i underetasjen, mens; apotekeren bodde ovenpå.

Skiens apotek var oprettet 1704. Dets to første innehavere var de to flensburgere, brødrene Frederik Wolff (1681-1723) og Johan Wolff (1695-­1757). Den 6te i rekken var også dansk, Henrik A. Mülertz, f. i Kallundborg 1782, d. i Skien 1838. Han var gift med Helene Elisabeth, datter av formannen Joh. C. Mülertz og dennes hustru Marie Cathrine Ramshart av en gammel Skiens-familie. Hun døde i Skien 1856, og efter hennes død blev det hele overtatt av dansken Ernst P. Wellerop, som var født 1817. Han drev apoteket til 1872 og bodde i gården. Han var den siste danske apoteker her. Wellerop var en fin vever liten skikkelse som nød megen anseelse i byen og hadde mange venner, bl. a. vanket han og hans danske frue og søster meget hos I. H. Halvorsen, som vi har hørt. Han spilte en utmerket bratsch og var en størrelse i byens musikkliv. Wellerop solgte i 1872 forretningen (eiendom, varer og inventar samt privilegiet) til trønderen G. L. Størmer (f. 1842, d. 1930) for 30000 spd. Han var gift med en sønnedatter av Mülertz. Wellerop flyttet da op i Kverndalen, hvor han kjøpte dr. Ole Bentzens hus likeovenfor Scheels gård, og vis-á-vis J. S. Ordings. Wellerop døde i Porsgrunn i 1900, Hans frue i 1908. Familien har senere vært knyttet til Porsgrunn. En av sønnene var overrettssakfører, bankdirektør Einar Wellerop, en fremskutt mann i Porsgrunn, g. m. Else Myhre.

APOTEKET SETT FRA TORVET.

G. L. Størmers elegante, noget stive skikkelse var vekk fra byen allerede for branden, idet han 1885 hadde solgt apoteket til W. B. Dietrichson, som igjen i 1901 solgte det til Chr. Sahl Hegge, som siden 1896 hadde vært provisor ved apoteket. Hegge døde 1934.

Sønn av apoteker Størmer er den kjente professor Carl Størmer.

APOTEKET
SETT FRA PRINSENSGATE
.

En person som i en lang årrekke og under flere apotekere var knyttet til apoteket som laborant, og som fortjener omtale her, hvor det ”intime” Skien omhandles, er gamle Sigurd. Professor Carl Størmer, som er født i apotekergården 1874, forteller at man kalte ham ”Fa'min”, ti når man spurte ham hvor gammel han var, pleide han å svare: "Jeg veit ikke jeg, fa' min, men jeg er født i 1801". Sigurd (i regelen uttak med lang i) var ubetinget en av byens originaler, og som ansatt ved apoteket vel kjent av alle byens borgere. Han var en godslig fyr, ansett og avholdt av alle. Han var et slags factotum i forretningen, ulært og uten fagutdannelse, men tok sig til litt av hvert, og han deltok ofte i arbeider som nutildags krever fagmessig utdannelse. Hans vesentlige arbeide var riktignok hare å skylle flasker, men han tok også hånd i med i laboratoriet, og erfaring hadde han iallfall, han kjente slett ikke de lærde navn på urtene, men brukte dem efter lukten. Om medisinene alltid blev helt riktige, vet jeg ikke. Det er betegnende for Sigurds popularitet, at da byens borgere hadde vært ute i Follestad på gratulasjonsvisitt hos gamle foged Paus i anledning av hans diamantbryllup 1886, så kom efterpå hele flokken op i Sigurds bolig på Kleiva for å lykkønske ham som også hadde diamantbryllup samme dag.

APOTEKETS INDRE GÅRD
APOTEKET
SETT FRA PRINSENSGATE
.

Nordfløien av apotekergården ut mot gaten blev et par år før branden 1886 omdannet til forretningslokaler og bortleid, den nedre butikk nærmest apoteket, til Andreas Bentzen, hvis manufakturforretning tidligere hadde vært nede i Fiskerslepet. Han og broren Fredrik, som drev skibshandel, likeledes i Fiskerslepet, var sønner av den kjente og populære doktor Ole Bentzen (f. 1825, d. 1870), der som ovenfor nevnt hadde gård i Kverndalen. Den øvre butikk innehaddes av G. G. Beilegaard, som kom til Skien i 1884 og etablerte papirhandel. Han hadde tidligere vært ansatt hos Halvorsen & Larsen i Oslo, og dessuten et par år hos Petter Schøyen, likeledes i Oslo. Beilegaard blev gift med Agathe Struve, datter av telegrafinspektør Struve. (En annen datter av Struve, Kathinca, blev gift med den hollandske læge Beyermann.) Nr. 60, som lå ved siden av Jørgensens hotell i Lortebekk, blev solgt til Skiens aksjebakeri. I denne gård bodde fru Mülertz en tid.