FORORD

 

Bygdeboken om Gjerpen indeholdt i den i 1917 trykte begyndelse, «Den historiske del, I»; næst en kort indledende oversigt over prestegjeldet, først en utførlig fremstilling av kirkernes og presternes historie med tilføiede oplysninger om klokkere og organister. Derefter behandlet den menighetsforholdene i ældre og nyere tid, hvorpaa fulgte en længere fremstilling av skolevæsenets historie. Hertil var der føiet, som overgang, et par avhandlinger, en om amtmændene i Bratsberg, der omtrent alle hadde været bosatte i Gjerpen, og en om folkebevægelsen, særlig om dødelighetsforholdene, i Gjerpen i ældre tid. I denne fortsættelse, hvormed første bind avsluttes, følger nu en længere række saadanne historiske avhandlinger av forskjellig indhold, længere og kortere, delt i to avdelinger: tiden før og tiden efter 1814.


Jeg har ogsaa færdig av andet bind, til begyndelse av en «gaardhistorie», et indledende avsnit, som temmelig utførlig behandler 5 av bygdens største og merkeligste gaarder, gamle historiske herregaarder at kalde, hvis historie derfor tør forutsættes at være av mere almen interesse. Derefter skulde saa efter den lagte plan følge en mere omfattende almindelig gaardhistorie, om der kan bli nogen, som vil paata sig dens utarbeidelse.

 

Efter den nærmest av mig utkastede plan skulde saa endelig følge et avsluttende tredje bind, hvori bygdens øvrige kommunale institutioner behandledes, dens forskjellige næringsveier, kommunikationer m. m. Hvorvidt det vil gaa hermed, som med den forannævnte almindelige gaardhistorie, er endnu meget usikkert, saavel hvad de dertil nødvendige pengemidler som de dertil skikkede og villige forfattere angaar.

 

Jeg kunde hat lyst til med det samme at utgi den allerede færdige, av mig utarbeidede del av gaardhistorien; men dermed maa det under de nuværende usedvanlig vanskelige trykningsforhold, især hvor det gjælder medtagelsen av adskillig billedstof, utstaa indtil videre. Denne avsluttende del av første bind, hvori der forholdsvis kun er medtat meget faa billeder, er jeg ved statsminister Gunnar Knudsens liberalitet sat istand til allerede nu at la utkomme.

 

Jeg tilføier her et par rettelser av nogen mindre feil, som indløp i første del:

 

Side 18‑19 en bemerkning om Slemdals kirke, der skulde vaere tilføiet som note under teksten, men er blit sat op i teksten som gjældende Gjerpen kirke;

 

Side 34 er altertavlen i Luksefjeld kapel angit at være av en italiensk mester; den er et kjendt billede av Rubens.

 

Side 137 er det, efter Krog Steffens bok om Kragerø, sagt om amtmand Nils Adelers hustru, Anna Sletter, at hun tidligere hadde været gift med en tolder Piilgaard i Langesund; det var Adelers datter Anna, som var gift med ham.

 

J. L. Quisling.

Tilbake til oversiktenNeste kapittel