PÅ VISITT I BREVIK FOR 200 ÅR SIDEN

 

AV

 

cand. jur. C. S. Schilbred

 

 

 

BREVIK for 200 år siden! Det er noe rent overveldende ved tanken. Vi må gå mange trin tilbake i utviklingen før vi kommer et sånt spann av år ned i fortiden. For to århundrer siden lå begivenhetene i 1814 flere menneskealdrer frem i tiden, og den franske revolusjon hørte også fremtiden til. Karl den 12., den unge hjälte, var derimot forholdsvis aktuelt stoff. Det var ikke mange årene siden han lot sitt unge liv nede ved Halden. I Danmark-Norge var det Holbergs ånd som svevet over vannene. Jeppe og Pernille og Erasmus Montanus[1] spankulerte lyslevende om­kring. Nå, vi bør forresten ikke glemme Jacob von Tybo, den stortalende soldat. Han var meget av et tidens tegn.

 

Disse navn gir en viss idé om hvad det vil si å gå to hun­dre år tilbake i tiden. Og nu skal vi forsøke å sette oss til­bake til Brevik i disse fjerne tider.

*

 

Om bebyggelsen i Brevik for 200 år siden vet vi ikke meget. Byen blev som kjent herjet av en stor brann i 1761, og den eneste bygningen som blev levnet, var efter tradisjonen kir­ken. Det er nu forresten ikke så helt sikkert.

Man mener således at Grubbegården på Øya (nu tilhørende malermester Henry Hansen) er av eldre dato og således har klart sig gjennem brannen. Men det aller meste av bebyggelsen i Brevik er opført efter brannen så noe pålitelig billede av forholdene tidligere kan vi ikke danne oss. I fogedregnskapene fant jeg for et par år siden et dokument fra 1704 hvor det finnes beskrivel­ser av Porsgrunn og Brevik. Forfatteren går forholdsvis meget i detalj når det gjelder Porsgrunn, mens han ikke skriver stort om Brevik. Det eneste han oplyser av interesse er at Blekebakken allerede var bebygget den gang. Med hensyn til Breviks centrale deler er vi imidlertid like kloke. Man kan dog sikkert gå ut fra at de nye bygninger som reiste sig i Brevik efter brannen i 1761 for det meste blev opført på de gamle branntomtene. Så bebyggelsen har nok også før brannen i ho­vedtrekkene falt som nu. Jeg tenker da naturligvis bare på den centrale del av byen — Øya og partiet omkring havnen — for bebyggelsen var selvfølgelig ikke så utstrakt som den er nu. Særlig ved kanalen har nok forholdene vært omtrent som nu med store behoelseshus i rad og rekke bortover og sjøboder nedenfor.

 

Når det gjelder byens eksteriør, blir alt bare gjetninger. Men med hensyn til interiørene er vi bedre underrettet. Når det blev holdt skifte efter folk, blev nemlig både hus og innbo nøiaktig beskrevet, og på grunnlag av disse beskrivelser kan man danne sig et billede av forholdene.

 

Fra året 1725 foreligger det en slik skifteforretning efter en mann som het Lars Nielsen Leerstang. Han var riktig en storkar denne Lars Nielsen, og fortegnelsen over hans jordiske gods tok adskillige sider i skifteprotokollen. Ut fra denne skifteforretningen kan man danne sig et visst billede av interiøret i et velstandshjem i Brevik i disse fjerne år. Og jeg skal ta le­seren med på en visitt til seigneur Lauritz Nielsen.

 

Først skal jeg presentere husets herre. Lars Nielsen var ikke efter datidens begreper en mann av ekstraksjon (d. v. si fin familie). For å tilfredsstille de strengeste krav i denne retning måtte man være adelig eller iallfall av gammel embedsslekt. En kjøpmannsslekt kunde forresten også passere når den bare var tilstrekkelig forgylt og hadde et fremmedklingende navn. Lars Nielsens slekt skrev sig fra Breviks nabobygd Eidanger. Hans bestefar som het Rasmus Leerstang, var gårdbruker på gården Lerstang. Han var forøvrig litt av en storkar, denne Rasmus — han eide et par-tre gårder og drev også med shipp­ing. Sønnen Niels Rasmussen nedsatte sig som kjøpmann i Brevik, hvor han slo sig godt op. Han var i 1680-årene den største skattyder i det ytre fjordstrøk og eide flere gårder i Eidanger. Han døde i 1690 efterlatende sig enke og tre barn: Lars og Jacob Nielssønner og Anne Marie Nielsdatter. Lars som var den eldste av sønnene var født i 1677, mens Jacob var født i 1680 eller 81.

 

De to brødre blev gift med to søstre, døtre av tollbetjent i Brevik Axel Olsen og Kirstine Jacobsdatter Rheens — Lars med Gunhild Axelsdatter og Jacob med Bodil. Det første ekteskap blev velsignet med en rekke barn, mens det andre blev barnløst.

 

Av disse to brødrene har Jacob fått sig en fremtredende plass i Breviks historie på grunn av sine donasjoner til kirke­lige og sosiale formål i byen. Og for eftertiden er han blitt stående som den ubestridte Krøsus i byens historie. Det for­telles blandt annet at han skal ha eid 20 gårder i Eidanger. Nå, dette med de 20 gårdene er en del overdrevet — tallet har efter det jeg har sett, dreid sig om et dusin. Og den ubestridte, Krøsus skal heller ikke få stå ubestridt. Jacob Nielsen var i mange år Breviks rikeste mann, men byen har hatt mere eller i alle fall like pengesterke folk, og en av dem var hans kjødelige bror Lars. Den siste døde bare 46 år gammel i 1723 og efterlot sig da en nettoformue på over 13000 riksdaler. For Jacob Nielsen har vi en opgave fra ekstraskattelistene fra 1743, hvor hans formue blev opgitt til 11000 rdlr. I)isse tall som ligger 20 år fra hinannen, gir naturligvis ikke no ideelt sammenlignings­grunnlag. Men en skatteliste fra 1720 gir bedre stoff for en mannjevning. Det oplyses her at Lars Nielsen betalte 22 rdlr. i krigsstyr og ekstraordinær bordskatt, mens broren Jacob be­talte 12. Lars har visst ikke bare med hensyn til årene vært Jacobs storebror. Vi kan iallfall slå fast at Lars Nielsen var en fullødig representant for Leerstangslekten og på ingen måte har ligget sin kjente bror noe efter med hensyn til gods og gull.

 

Som de andre medlemmene av slekten ernærte Lars sig av handel og skibsfart. Handelen omfattet mest trelast, men han drev også butikk- eller krambodhandel, som det den gang het.

 

Dessuten drev han altså med shipping. I 1707 kjøpte han halvparten i en skute ved navn Patriarken Jacob[2]. Og un­der skiftet efter ham i 1725 oplyses det at boet hadde til gode betalingen for en skute som het Magdalena Catharina. Så den har han også eid.

 

De to brødre Jacob og Lars Nielsen bodde vegg i vegg. Under skiftet efter den sistnevnte oplyses det nemlig at huset hans lå mellem Jacob Nielsens iboende gård på den østre side og salig Ingebret Siversens tomt på den vestre.

 

Lars Nielsens hus, hvor vi skal avlegge en visitt, har vært forholdsvis stort. Det inneholdt 5 værelser og kjøkken i første etasje: For det første en dagligstue med jernkakkelovn (disse blev alltid særskilt nevnt i husbeskrivelser i gamle dager). I denne stue var det bygget op et lite kontor (»Skrifver Cantor«) med to små låsbare brevskap. Ved siden av dette rummet lå i nord et barnekammer med kakkelovn og et kjøkken med skor­sten. På østre side hadde huset et nytt tilbygget kammer med jernkakkelovn. På den vestre siden lå det også et litet kammer.

 

I annen etasje var det en sal med jernkakkelovn. Ved si­den av den på nordre side lå et litet kammer og på vestre side to små kamre «tvert for hver andre«.

 

I dagligstuen i første etasje finner vi følgende møbler: to lakkerte klaffbord — et sort og et brunt —, tolv russelærsstoler, et speil med brun ramme, en brun hollandsk »tavelet« (liten hylle, trekantet) samt en gammel husklokke. Det nye kammeret var og­så utstyrt med et brunt lakkert klaffbord og dessuten med et brunt hollandsk furuskap med to dører, en brun lakkert drag­kiste, en brun hollandsk »tavelet« med krone, et gammeldags sengested av ek, en liten brun kiste med tre jernbånd og lås, et hengeskap av ek også forsynt med lås, et speil med sort ramme, tolv små nürnbergertavler med glass og forgylte rammer og sluttelig et litet trebrett.

 

I salen i annen etasje og de tilstøtende kamre er inventa­ret ganske rikholdig. Her finner vi for det første to hollandske ekeskap. Det ene var innlagt med sort og hvitt og forsynt med fire dører samt skuffer nedentil. Det annet som karakteriseres som gammelt var utskåret og likeledes utstyrt med fire dører. Videre var en hel del kister anbragt heroppe: en brun ekekiste med fem jernbånd og lås, en blå ditto (også av ek) forsynt med tre bånd og lås, en stor sort furukiste med lås, men uten jernbånd og en brun furukiste med tre jernbånd og lås. Dessuten finner vi fem skrin, hvorav et grønt beslått og et brunt utskåret, begge med lås. Det var plassert tre himmelsenger heroppe, en som antagelig var umalt samt en rød og en blå. Av stoler var det en sann mangfoldighet: tolv med høie bakstykker trukket med russelær, fjorten med rørtrekk, likeledes med høie bakstykker, to med lærsæter og endelig to lenestoler med halmsæter. Videre finner vi to brune tebord, hvorav det ene opgis å være lakkert. Også her hadde Lars Nielsen en brun hollansk »tavelet«. Når vi så har tatt med et forgylt speil og ni malerier (»skielderier«), hvorav fire med brune lakkerte og fem med sorte rammer, har vi gått over husets møbler.

 

Vi skal så se på sølvtøiet. På dette område var huset vel forsynt. Fortegnelsen over sølvgjenstandene tar omtrent 2.1/2 spalte i skifteprotokollen. Det regnes op en rekke kanner, begre, »smørbrekkere«, saltkar og skjeer og dessuten brennevinsbolle, koks, snusdåse og belte med knivslire utført i det edle metall. Vi skal se nærmere på en del av dette. For det første en stor sølvkanne som var forsynt med årstallet 1663 og veide 96 lodd (ca. 1,4 kg.). Den blev verdsatt til 56 rdlr. En annen kanne som velde 90 lodd og blev verdsatt til 54 rdlr. var utstyrt med årstallet 1719 og Lars Nielsen og hustrus navn. På en tredje kanne hvis vekt var 65 lodd fantes bokstavene A. T. C. G. og årstallet 1701. Huset hadde to kanner som velde 48 lodd, og den ene av disse var forsynt med salig Axel Olsen og enkens navn samt årstallet 1705. En kanne som efter taksten (30 rdlr.) også må ha vært ganske stor var utstyrt med Laue Hansens navn. Den største av hele samlingen må forøvrig ha vært et eksemplar som blev verdsatt til 61 rdlr., men som det ikke gis noen nærmere oplysninger om. En koks (skål) med to ører og lokk samt fire knapper under veide 74.1/2 lodd.

 

En del gullgjenstander fantes det også i huset, deriblandt en desmerdåse (luktedåse).

 

Huset var videre forsynt med almindelig husgeråd av kob­ber, messing, tinn, jern, blikk og »malm« samt linklær, senge­klær, benkedyner og høiener (hynder).

 

Det later ikke til at Lars Nielsen har hatt noen litterære interesser — iallfall ikke i verdslig retning. Hans bibliotek inn­skrenket sig til en rekke religiøse skrifter — bibler, postiller o. a.

 

Vi er nu ferdig innendørs og skal se på de ytre bekvemmeligheter. På vestre side av våningshuset lå et lite gårdsrum, en sjøbod med kornloft, bryggerhus samt et litet vedskjul hvori det var en brønn. På søndre side ut mot vannet lå en ny sjøbod, også med kornloft. Endelig hadde Lars Nielsen på østsiden av huset fjøs, stall og låve med høitrev ovenpå, alt under et tak. I gamle dager var det som kjent almindelig å holde kuer m. v. i byene — iallfall i distriktene om Skiensfjorden. I Brevik forekom det helt til omkring 1900. Østenfor den sist nevnte av Lars Nielsens bygninger var det en »bukt eller grunne« hvor det var bygd op to bolverk til å ha trelast på.

 

Grunnen som Lars Nielsens forskjelige bygninger var op­ført på tilhørte ikke ham selv. Breviks grunner var et aktivum som var samlet på en hånd, og på denne tid var det general­major Arnoldt på Borgestad som eide dem.

 

Av kreaturer hadde Lars Nielsen kuer. Noen hest nev­nes ikke i skifteprotokollen, men den eller de har nok ikke manglet i Lars Nielsens levende live. For han hadde både ride­tøi og doninger. Ridetøiet var såmen fjongt også, eller hadde iallfall vært det i sine yngre dager. Skifteprotokollen nevner en gammel »karmannssadel« med blaa plysj i sætet, pistolhylster samt blått skaberakk og bitsel. Av kjøreredskaper nevnes en chaise[3], som var trukket med grønt klæde og ellers grønnmalt, samt to gamle brune sleder og to seler.

 

Å dømme efter det som fantes efter ham, har ikke Lars Nielsen gitt sig særlig av med butikkhandel (det nevnes jo heller ikke noen spesiell krambod i huset). Boet omfattet ikke noen rikholdig varebeholdning, og det som fantes var mest tøier. Trelastlageret var imidlertid mere fyldig — boet hadde last både oppe i Trosvik, på Sæteret, på de hjemlige bolverker og på Anders Mortensens[4] brygge.

 

Som vi har sett tidligere, var Lars Nielsens bror Jacob noe av en jorddrott. Det var forresten alle Leerstangene i større eller mindre grad, og Lars Nielsen var ingen undtagelse. Efter å ha gransket hans habengut hjemme i Brevik, skal vi se på hans jordegods. Han eide 7 gårder i Eidanger: Hvalen (6 huder), Skjelsvik (6 huder), Østvet (6 huder), Flokstad (3 huder), Oksum (4 huder), Bjønnes (4 huder) og Auen (1.1/2 hud). Dessuten eide han 1 hud i Stulen.

 

Lars Nielsen døde som nevnt i 1723, bare 46 år gammel. Han efterlot sig enke Gunhild Axelsdatter og 6 barn avlet med henne: Niels, Karen, Christine, Trinche, Åse Marie og Anne Magrethe.

 

Av de 13133 riksdaler som boet utbragte, fikk enken halvparten, sønnen 1876 og døtrene 938 rdlr. hver.

 

Det sier sig selv at en så velstående enke som Gunhild Axelsdatter ikke manglet friere, og hun blev da heller ikke sittende lenge i enkestand. Allerede i 1725 blev hun gift med en annen Brevikskjøpmann, Christen Nielsen, som forøvrig var blitt enkemann samme året. Den nye ekteskabelige glede blev imid­lertid ikke av lang varighet. Allerede i 1728 døde både mann og hustru efterlatende sig en sønn, Lars.

 

Da Lars Nielsen Leerstang døde blev hans bror Jacob verge for barna. Den eneste sønnen Niels blev efter morens død op­dradd hos onkelen, som forøvrig også tok sig av hans lille halvbror Lars Christensen. Niels Larsen arvet en stor del av sine rike fosterforeldres gods. I 1746 finner man i Bambles justis­protokoll tinglyst et overdragelsesbrev fra Sr. Jacob Nielsen og Bodil Axelsdatter til deres fostersønn Niels Larsen på en del av deres effekter og eiendommer så vel som to skib, Patriarken Jacob[5] og La bella Elisabeth.

 

Niels Larsen hadde godt å slektes på, og han skulde også vise sig slekten verdig. Han blev med tiden en stjerne som lyste sterkere enn noen annen av Leerstangene. Han blev en betydelig forretningsmann og stor eiendomsbesidder. Og han har også inn­lagt sig ry på andre felter. Løvenskiold nevner i sin bok om Bratsberg amt at Niels Larsen var en dyktig jord- og havedyrker, og oplyser også at han innla sig fortjeneste ved å utbedre veien mellem Brevik og Porsgrunn.

 

Brevik har den dag idag et monumentalt byggverk, som skriver sig fra Niels Larsen, nemlig den store stilfulle bygningen som nu er byens tollbod og bopel for sorenskriveren i Bamble. Den blev for over halvannet hundre år siden opført av Niels Larsen. Den er et minne fra Breviks storhetstid og et monument over en slekt som har spilt en stor rolle i Breviks historie.



[1] Her i distriktet hadde vi på denne tid pussig nok en figur som har vært nær beslektet med den gode Erasmus. I 1741 blev det i Skien begravet en 66 år gammel student som het Hans Jensen Aurimontanus (d. e. Guldberg).

[2] ­Broren Jacob nevnes samme året som skipper på denne skute.

[3] Lett halvdekket vogn, vognstol.

[4] Anders Mortensen Høegh, stamfar for slekten Høegh i Brevik.

[5] Dette fartøiet er ikke identisk med den skute av samme navn som er om­talt tidligere. Den før nevnte Patriark var på 46.1/2 lester og blev kjøpt av Lars Nielsen i 1707, mens den som omtales her i teksten var på 123.1/2 lester og bygget i 1724.